Az ideiglenes (subgalealis) shunt


pungálásMi az a pungálás?

Maga a szó szúrcsapolást jelent, azaz tűvel, vagy más eszközzel, folyadékot szívunk le. A véna punkció során pl. vért szívunk le a vénából. A mi esetünkben a pungálás azt jelenti, hogy a subgaleális tasakból, ahová az ideiglenes shunt az agykamrából kivezeti a liquort (agyvizet), leszívjuk egy vékony tűvel, azt ott felgyülemlő liquort. Nagyon fontos ilyenkor betartani a sterilitás szabályait, nehogy elfertőződjön az agyfolyadék, mert az agyhártyagyulladáshoz vezethet.

Meddig lehet feszes a tasak?

ideiglenes-shunt-beultetes1

A nagyon feszülő (nehezen benyomható) tasakot kell leszívni. Ez betegenként igen változó, van, akinek két-, háromhetente, vagy még ritkábban kell leszívni a tasakot. Másoknál esetleg más naponta, vagy akár naponta szükséges a punkció.

Közben van-e bármilyen vizsgálat, ami összefügg az alapbetegséggel?

Minden alkalommal elvégezzük a liquor kémiai és bakteriológiai vizsgálatát. Időnként vérvizsgálatra is szükség van, mert akinek tágult az agykamrája megváltozhat a vér ion összetétele, pl. csökkenhet a vér sótartalma, amit korrigálni kell.

ideiglenes-shunt-beultetes2

Közben tágulnak a kamrák?

Az ideiglenes shunt-öt viselőknek tágulhatnak az agykamrái.
Jelentős, gyors kamratágulat fokozódó agynyomásra utal, ebben az esetben beavatkozásra van szükség.

Mikor van baj az ideiglenes shunt-el?

Gond lehet, ha nem telődik a tasak, ez arra utalhat, hogy elzáródott a shunt. Ilyenkor fokozódhat az agynyomás, ami károsodáshoz vezethet. De más probléma is előfordulhat, pl. kicsúszhat a shunt, stb. Mindenesetre, ha valami szokatlant, „furcsát” észlelünk, forduljunk a gondozó orvoshoz.

Ha sűrűbben pungálják, sűrűben telődik?

Általában a gyors telődés miatt van szükség a sűrű punkcióra. A gyakori teljes leszívás fokozhatja a liquor
termelődését.

Mennyi idő egy ilyen beavatkozás?

Ez betegenként változó. A beavatkozás ideje függ a folyadék mennyiségétől. Általában 15-30 percnél nem vesz több időt igénybe, utána még megfigyelésre van szükség.

Vannak-e veszélyei, ha igen mik ezek?

Minden orvosi beavatkozásnak van veszélye, természetesen a punkciónak is. Ilyen veszély pl. a fertőzés, a bevérzés, esetleg a kamranyomás gyors változása, vagy a vér összetételének a megváltozása.

Meddig kell ezt a kezelést alkalmazni?

Röviden: ameddig szükség van rá, azaz ameddig a beteg nem válik alkalmassá a végleges shunt beültetésre. Esetleg – nagyon ritka esetben – előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz a későbbiekben shunt-re szükség. Ilyen esetben is befejezhetjük a kezelést.

 

Dr. Boross Gábor
Osztályvezető Főorvos
Péterfy Sándor utcai kórház
Neonatalógiai és csecsemő osztály (NIC II)


Mikor tesznek be ideiglenes shunt-öt?

 

Az ideiglenes shunt-nél sokan nem tudják, mi az a tasak? Mi ez valójában?

Az ideiglenes és a végleges shunt műtét milyen hosszú műtét?