Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

A betegségről


Tájékoztató a hydrocephalus-os csecsemők és kisgyermekek szüleinek

A hydrocephalus (magyarul vízfejűség) olyan betegség, ahol a koponyaüregen belül az agyvíz felszaporodik az agyállomány rovására. A táguló agykamrák a környező agyállomány nyomása következtében működési zavarokat okozhatnak. Csecsemőkorban a koponya üregében növekvő nyomás a varratok szétválásához, a kutacs elődomborodásához, úgynevezett „naplemente” tünethez (a szemgolyók lefelé tekintenek) vezet, a csecsemők fejlődése stagnál vagy visszamarad, fejkörfogat gyors ütemben növekszik, több centiméterrel meghaladhatja a mellkörfogatot. Nagyobb gyermekeknél a varratok és a kutacs elcsontosodása után az agynyomás-fokozódásos tünetek dominálnak – fejfájás, hányás, étvágytalanság, aluszékonyság, vagy nyugtalanság.

Csecsemő és gyermekkorban naponta kb. 360 – 500 ml agyvíz termelődik és szívódik fel. Normálisan az agykamrákban és a lágy-agyhártya alatti agyvízterekben 140 ml agyvíz helyezkedik el. Az agyvíz normálisan a nagyagy féltekék felszíne felé kering, hydrocephalus esetén azonban visszaáramlik az agykamrákba. Hydrocephalus kialakulhat ha az agyvizet felszívó felszíneket károsítja kóros folyamat – agyvérzés, agyhártya gyulladás, fejlődési rendellenesség, valamint ha az agyvíz felszívó felszínek felé történő áramlását akadályozzák meg kóros folyamatok – daganat, gyulladás, vérzés.

Kevés esettől eltekintve (aqueductus elzáródás – III. és IV. agykamra közötti vezeték elzáródása) a hydrocephalus kezelésére legelterjedtebb megoldás a shunt-műtét. A beavatkozás lényege, hogy az agykamrákban felszaporodott és onnan kijutni nem tudó agyvizet egy másik testüregbe vezetjük el, ahol felszívódhat. Az agykamrába behelyezett csövet egy szeleppel kötjük össze, majd a szelep utáni szárat levezetjük a bőr alatt a szabad hasüregbe, ahol az agyvizet a hashártya szívja fel. Jelenleg ritkán alkalmazzuk a szív jobb pitvarába történő agyvíz elvezetést. Intézetünkben az utólagosan műtét nélkül is a bőrön át mágnes segítségével állítható nyitónyomású szelepeket alkalmazzuk. Ez a szelep lehetővé teszi, hogy a shunt beültetést követően a beteg megfigyeléséből gyűjtött adatok alapján a szelep nyitónyomását a valós igények szerint lehessen beállítani. Tekintettel arra, hogy a szelep állítását mágneses tér segítségével végezzük, ezért kerülendő, hogy a szelep közvetlen közelébe, 3 cm-nél közelebb kerüljön olyan mágnes, vagy elektromágnes, amely a hétköznapi élet tartozéka (mágnest tartalmazó hangszóró, villanyborotva, hajszárító, fülhallgató). A mágnessel állítható shunt-öket MR vizsgálat után feltétlenül ellenőrizni kell, szükség esetén újra állítani. Shunt műtétet követően betegeinket kezdetben 3 havonta, később évente ellenőrizzük.

Budapest, 2015. március 17.

Dr. Kordás Mariann Ph. D.
idegsebész főorvos
Amerikai úti idegsebészet


Az alapbetegség bemutatása